27 жовтня 2021 р.

Віртуальна виставка літератури

 Місто на березі двох річок

Дем'янчук Г. Над Горинь-рікою (путівник по туристичному маршруту).-Львів: Видавництво "Каменяр", 1977.- 88 с.
Краєзнавчий путівник знайомить читача з природою надгоринського краю. Та ще багато цікавого чекає на нього на шляху подорожі над Горинь-рікою.

 
Ковальчук С., Ковальчук А. "Славута. Минуле і сучасне".- К.: ВАТ "Видавництво "Київська правда"", 2003.- 268 с., іл
Книга "Славута. Минуле і сучасне" - це збірка коротких нарисів про історію Славути - районного центру Поділля - від часу його зхаснування і до наших днів.
Вона містить чимало фактів і подій, пов'язаних з історією міста, про які кожному читачеві (особливо ж славутчанину) буде цікаво дізнатися.
Збірка історичних фактів про чудове районне місто, що розкинулося на берегах прекрасної річки Горинь, розрахована на всіх, особливо ж на тих, хто цікавиться минулим і сучасним рідного краю.




Ковальчук С., Ковальчук А. "Славута. Минуле і сучасне"/ Видання друге/ С.Ковальчук, А.Ковальчук.- К.: ФОП  Мельник А.А., 2016.- 312 с., іл
Книга "Славута. Минуле і сучасне" - це збірка коротких нарисів про історію Славути - районного центру Поділля - від часу його зхаснування і до наших днів.
Видання містить доповнені дані та оновлнну статистику.

Говорун В., Тимощук О. Річки Хмельниччини/ Навчальний посібник.- Хмельницький: Поліграфіст, 2010.- 240с.
У посібнику в популярній формі  розповідається про річки, струмки та потічки, які протікають по всій території області. Але йдеться у книзі лише про найбільші водні артерії...Доступний стиль подачі матеріалу автори поєднали з великою кількістю яскравих фотознімків з видами річок краю.Особливістю книги є й те, що її творили учасники обласного дитячого еколого- краєзнавчого конкурсу "Ріки Хмельниччини".
Книга розрахована на широке практичне використання вчителями, школярами, викладачами вузів, студентами та любителями природи.
А ще книга "Річки Хмельниччини" стане у пригоді тим, хто цікавиться і шанує природу рідного краю.



Говорун В., Тимощук О. Річки Хмельниччини/ Навчальний посібник/ Видання друге.- Хмельницький: Поліграфіст-2, 2010.- 240с.
У посібнику, присвяченому 85-річчю юннатівського руху в Україні та 60-річчю створення Хмельницької обласної станції юннатів, вперше в історії області зібрані й узагальнені різноманітні відомості про великі та малі річки Хмельниччині.
 


 Вода, як і земля, є основною продуктивною силою. З давніх-давен українці берегли річки та джерела, бо знали, що їхня вода є помічником у житті кожної людини. Про цілющі властивості джерел, їх чудодійну силу, з покоління розповідають батьки та діди, зберігає легенди народна творчість. 
За сприянням міського Центру туризму і краєзнавства учнівської молоді м.Славути та Екологічного центру школярів до захисту джерел Славутчини активно залучаеться молодь.
Під час краєзнавчої роботи діти досліджують водойми нашого краю, працюють над написанням дослідних робіт з історії нашого міста. Це дає змогу молоді найкраще дослідити свій рідний край, брати участь у багатьох краєзнавчих акціях, зокрема в акції "Краса і біль України", де за напрямком "Скривджена земля" гуртківці  Центру туризму і краєзнавства досліджували джерела, їх стан та дізнавалися від сторожилів легенди про їх походження.
Велику насолоду і радість, палку любов до рідного краю, до життя викликає спілкування з природою. Вона зачарувала і чарує , хвилювіала і хвилює людину.. Тихий шепіт блакитної води та зелених дібров, спів дзвінкоголосих пташок та аромат і розмаїття квітів - усе це мила серцю, ні з чим незрівнянна краса рідної землі. Любіть, шануйте природу - вічне джерело нашого життя. З метою організації та координації заходів із охорони природних джерел в місті, відповідно до рішення сесії Славутської міської ради від 27 березня 2009 року и№ 16-29/2009 "Про організацію охорони територій джерел міста", затверджено їх назви та паспорт.  На даний час налічується 12 джерел

Немає коментарів :