6 серпня 2017 р.

Нормативно-правові документи щодо забезпечення навчальних закладів підручниками та навчальними посібниками

Передмова
Згідно зі статтею 37 Закону України «Про загальну середню освіту» Міністерство «забезпечує підготовку і видання підручників, посібників, методичної літератури для загальноосвітніх навчальних закладів, схвалює їх видання, організовує замовлення через відповідні місцеві органи управління освітою; затверджує типові переліки обов’язкового навчального та іншого обладнання (в тому числі колекційного), навчально-методичних та навчально-наочних посібників, підручників, художньої та іншої літератури».
Організаційні заходи щодо забезпечення підручниками і посібниками здійснює Інститут інноваційних технологій і змісту освіти, зокрема відділення організації видання навчальної літератури. Головним завданням відділення є участь в реалізації державної політики щодо забезпечення навчального процесу в усіх типах навчальних закладів України підручниками, навчально-методичними посібниками. З цією метою відділення вивчає запити та прогнозує потребу в навчальній літературі, бере участь у формуванні державного замовлення на видання і доставку підручників до книжкових баз, здійснює контроль за своєчасним надходженням навчальної літератури, організовує поповнення бібліотечних фондів навчальних закладів України.

Методисти з бібліотечних фондів проводять подібну роботу в своїх регіонах. Специфіка замовлення та розподілу підручників, що видаються за кошти державного бюджету, вимагає знання нормативно-правового забезпечення, оскільки робота відповідальна і постійно перевіряється контролюючими органами (Державною фінансовою інспекцією, Рахунковою палатою, Генеральною прокуратурою).

Немає коментарів :